Ledighetsparadiset Solåkra

Nära sjön Sommen i Östergötland lever vi ut våra trädgårdsdrömmar. Långt från vardagen i stan. Odling, trädgårdsdesign och säsongsreflektioner. Och inne i lantlig modern 1700-tals inredning.

Jag slår ett slag för Hagdahl och Östergötland

Publicerad 2009-08-31 18:36:07 i Antikt och historiskt,

Jag är svag för den svartvita kombinationen och har sedan 10 års ålder haft ett extra gott öga till Fornasetti. När jag dök på den här duken, framtagen av Hagdahlsakademien, på Formex fick jag ett helt galet habegär. Snygg, dekorativ och med en stor portion humor, precis som Fornasetti. Fick ett långt snack med Lasse Frisk, akademiledamot och designern bakom duken och hagdalsservisen. Hade lust att beställa hela lagret tyg och sy upp grytlappar, dukar, tabletter och förkläden till mig själv och hela resten av världen, men stillade mig lite...


Charles Emil Hagdahl är kanske inte helt känd. Han var läkare och kokboksförfattare som levde på slutet av 1800-talet och har betytt mycket för den "moderna" svenska kokkonsten. Som läkare var han naturligtvis mån om näringslära. Illustrationerna på duken kommer naturligtvis från Hagdahls kokbok. Hagdahlsakademien har sitt säte i Östergötland och har valspråket ”Optimum omnium – Det bästa av allt”  - och det kan jag skriva under på.

Underbara illustrationer

Kanske inte om för vegetarianer

och med vackra bakelseillustrationer längs kanten
 

Massor av Formexinspiration

Publicerad 2009-08-31 17:51:41 i Design Inredning,

Passade på att få lite inredningsinspiration på Formex torsdags i samband med pressfrukosten. Temat var vintage travel, vilket säkert inte undgått någon. Här är ett bildreportage med de saker jag blev extra glad över samt lite trendspaning... Det gäller att ge sig tid för att hitta godbitarna i det stora utbudet på mässan, men lite inspiration fick jag allt med mig. Gillade framförallt Vintageresemontern i entréhallen och urvalet av finska produkter.

Tema Vintage


Vackra nästan handgjorda såssnipor med ojämna kanter fanns det i en av installationerna i entréhallen på tema Vintage travel.

...och härliga skålar

Tema svart-vitt

Svart-vitt är alltid aktuellt. Snygga lite onostalgiskt nostalgiska är Kristina Starks läckra solstickanhållare i plåt blev jag sugen på.


..och Eva Trios fina eldfasta formar med handtag/underlägg i samma bara vill jag önska mig.

Vikingsuns Satake knivar i keramiskt material var supervassa (jag var tvungen att känna) och den vita hur läcker som helst.

Tema ombonat på nya sätt


Mönster och material i nya kombinationer kan man säga var ett annat tema jag tilltalades av. Bland annat kraftigt mönstrade sammetstyger som överkast, kuddar och filtar, vilket kändes kul.

Mjuka sittstenar skulle jag kunna tänka mig i en skärgårdsmiljö. De var väldigt snygga i verkligheten, även om det inte passar in i våra hem. I bakgrunden ulliga lampskärmar på samma tema.

Oversized korgväskor på rad med snygga handtag kunde jag inte motstå med kameran heller. Snyggt till ved, smutstvätt eller som resväska kanske

 

Gustaf III och hösttecken

Publicerad 2009-08-30 21:35:04 i Sovrum,

Vi kunde inte motstå de litografiska trycken av Kung Gustaf III och Drottning Sophia Magdalena som inropades via mobilen i helgen. Lika rafflande spännande den här gången som sist. Vi har inte helt bestämt var de ska vara än, men det lutar mot sovrummet på Solåkra, ovanför makan och makens sängar.

Förövrigt börjar löven gulna på Solåkras björkar. Temperaturen gick under tio grader på natten. Det känns lite vemodigt att tänka på det, sommarsäsongen går mot sitt slut. Välkommen hösten - tror jag

Om

Min profilbild

Ledighetsparadiset Solåkra

Våren 2008 inleddes renoverandet av vårt ledighetsparadis Solåkra - ett torp i Östergötland med eftersatt trädgård. Här lever vi ut våra drömmar i gummistövlar och trädgårdsbyxor, långt borta från vardagens stressiga storstadsliv. Vi har sålt Solåkra under hösten 2016 och letar efter nytt. Följ stiligahem.se

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela