Ledighetsparadiset Solåkra

Nära sjön Sommen i Östergötland lever vi ut våra trädgårdsdrömmar. Långt från vardagen i stan. Odling, trädgårdsdesign och säsongsreflektioner. Och inne i lantlig modern 1700-tals inredning.

Kalender: Som första vinst på lotto

Publicerad 2009-06-23 21:07:20 i Kalender,


Vi svenskar läääängtar efter solen och värmen som få andra. Att bestämma semestern i februari är lite av ett lotteri. Ska jag ha tur eller otur - få en regn eller solsemester. Semestervädret är som en väntan på julafton - finns det några snälla barn här? I år har vi visst varit snälla. Vi har vunnit högsta vinsten. Vi drar på semester i morgon - och solen och värmen har precis gjort sin entré i Sverige. Högtryck så långt ögat kan nå. Julis kalenderbild säger väl allt! JIPPPIIIIIE

Bevarar vårt kulturarv

Publicerad 2009-06-23 20:57:33 i Stadslivet,


I fem veckor har vi lidit för att bevara kulturarvet. Det har nämligen idkats fönsterrenovering i vår lägenhet i stan. Lida är kanske ett starkt ord eftersom vi har sluppit trattar över fönstrena. Däremot har vi störts av stadslivet utanför eftersom de renoverat ytter och innerfönstrena separat. En-glas fönster isolerar absolut inget ljud. Och när det varit städgata utanför vårt sovrumsfönster har det låtit som de  haft en byggborstmaskin inne i sovrummet.

Men den som väntar på något gott.  Nu får vi nya väldigt fina dubbla ljudisolerande glas i innerfönstrena - specialbeställda fönsterkasetter från Osby. Vi behåller (naturligtvis) de vackra orignal spröjsade fönstrena med de i original handblåsta glaset på utsidan. Kärnvirke är grejer det. Våra fönster går faktiskt att renovera, trots det dåliga skicket

Det blir mer bullerisolerat (vi störs faktiskt normalt sett inte) och kommer att hålla värmen bättre, vilket är bra. För med våra stora fönster i det ganska stora vardagsrummet (40 kvm m 5 meter i takhöjd) kan det bli lite kylslaget på vintern. Det tar tid att renovera våra fina fönster och med allt regn har det varit en pärs för hantverkarna att få fönstrena torra.  Nåväl. Nu är vi inne på femte veckan och vi har inte fått alla fönster än. Men vi börjar närma oss slutet.

Sten, sten, sten

Publicerad 2009-06-21 18:12:48 i Allmänt,


Stenrös på stenrös finner man i skogen där vi bor. Gamla tomtgränser och rester av torp. Det är ganska intressant att höra om hur det var förr. Enligt vår vän den gamle bonden var det odlad mark överallt och inte alls den mängt barrskog som det är i dag i området. Det såg nog ganska annorlunda ut med stora familjer vid varje torp och "lycker" med en ko, en gris och några höns. I dag bor det drygt 500 invånare i vår by, men för 100 år sedan var säkert invånarantalet minst det dubbla. De här gamla stenrösena vittnar om en annan tid. I dag ligger de utspridda i skogen.
Solåkra var ett soldattorp och en bekant i byn har släktforskat på vårt hus. Det är ganska intressant att läsa om alla som har bott i vårt hus. Det har varit torp sedan slutet på 1700-talet på tomten.

Om

Min profilbild

Ledighetsparadiset Solåkra

Våren 2008 inleddes renoverandet av vårt ledighetsparadis Solåkra - ett torp i Östergötland med eftersatt trädgård. Här lever vi ut våra drömmar i gummistövlar och trädgårdsbyxor, långt borta från vardagens stressiga storstadsliv. Vi har sålt Solåkra under hösten 2016 och letar efter nytt. Följ stiligahem.se

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela