Ledighetsparadiset Solåkra

Nära sjön Sommen i Östergötland lever vi ut våra trädgårdsdrömmar. Långt från vardagen i stan. Odling, trädgårdsdesign och säsongsreflektioner. Och inne i lantlig modern 1700-tals inredning.

Townhouse i Lärkstan

Publicerad 2010-04-29 00:06:14 i Antikt och historiskt,


Lärkstan är min absoluta favoritstadsdel i Stockholm. Området byggdes omkring 1911-1913. Det är som en liten oas mellan den trafikerade Valhallavägen och Karlavägen starkt inspirerad av engelsk arkitektur med slingriga gator, en motreaktion mot breda och raka boulevarder. Bostadsområdena skulle anpassa sig efter naturen och inte tvärt om ansåg stadsarkitekten P-O Hallman som själv byggde ett hus i området och flyttade hit. Det är som en stad i staden med smala och slingriga gator, där varje hus är tänkt att rymma endast en familj. Ett townhouse med självaktning har naturligtvis också en egen miniträdgård. Jag och maken är väldigt förtjusta i Nationalromantiken och vi bor själva i ett hus från byggperioden. Den som har 45 miljoner på kontot kan få ett eget townhouse i lärkstan där de bevarat den ursprungliga stilen, med förkärlek för det orientaliska och det fornnordiska på en och samma gång.


Nytt körsbärsträd

Publicerad 2010-04-28 08:23:03 i Trädgård: Nyplanterat,


Den hårda vintern gick hårt åt våra gamla körsbärsträd och ett av dem fick vi hugga ned helt. Vi vet inte hur länge vi får behålla vår körsbärslund, så vi bestämde oss ganska snart för att plantera ett nytt. Denna gång stora mörka sötkörsbär av märket Stella. På plantskoleskylten stod det att den klarar zon fyra men på trädets etikett står det zon tre - så vi får väl se om Prunus Avium Stella fixar zon fyra.

Körsbär och plommon hör till samma växtsläkt: Prunus
Körsbärsträden delas in i:
Surkörsbär (Prunus Cerasus)
Sötkörsbär (Prunus Avium) och
Japanskt körsbär (Prunus Serrulata) som är dekorativt

Körsbär är rika på c-vitamin och anses motverka gikt, ledsjukdomar och hudinfektioner/orenheter.Tidigare inlägg:
Körsbärslunden is no more
Växtkraft och eldat körsbärsris 

Vårtecken: sol och vårare

Publicerad 2010-04-26 20:14:51 i Trädgården,


Det är minsann tvära kast mellan sommarlika dagar och dagar med snö. Den här vackra citronfjärilen fångades i går eftermiddag. I lördags morse var det ett svagt snötäcke som florsocker på solåkra.Krokusen är nästan utblommad. Här på en skuggig plats på tomten är några få kvar.

Scilla vid husknuten

Scillahav hos makens föräldrar i Eksjö

Iris i full blom hos makans föräldrar

Julrosen blommar under rhododendron hos mina föräldrar


Fler vårtecken från hela landet finns på Humlebacken blogg

Om

Min profilbild

Ledighetsparadiset Solåkra

Våren 2008 inleddes renoverandet av vårt ledighetsparadis Solåkra - ett torp i Östergötland med eftersatt trädgård. Här lever vi ut våra drömmar i gummistövlar och trädgårdsbyxor, långt borta från vardagens stressiga storstadsliv. Vi har sålt Solåkra under hösten 2016 och letar efter nytt. Följ stiligahem.se

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela