Ledighetsparadiset Solåkra

Nära sjön Sommen i Östergötland lever vi ut våra trädgårdsdrömmar. Långt från vardagen i stan. Odling, trädgårdsdesign och säsongsreflektioner. Och inne i lantlig modern 1700-tals inredning.

Piero Fornasetti

Publicerad 2010-02-26 09:59:20 i Detaljer,


 
Akantusblad, löpande hund, maskaroner och kapitäler. Jag har varit faschinerad av arkitektur så länge jag kan minnas och skulle kunna fylla alla våra väggar med svartvita blad med arkitekturella föremål i härliga guldramar. I mitt tidigare hem gjorde jag det. Jag hade bland annat en sektion med tolv blad joniska, doriska och korintiska kapitäl i guldramar i hallen och dessutom några kopparstick. Jag misstänker också att jag blivit starkt präglad av min uppväxt också. Med en inredningsarkitekt som mamma och en syster som värderingsman ligger intresset i släkten. Jag själv har inte förmågan att själv skapa det som finns i mitt huvud, men njuter när jag ser någon annan få till det. En sådan person är Piero Fornasetti (bilder) som med humor och glimten i ögat får till arkitekturformer på vardagsföremål. Klassiskt och modernt på samma gång. My style.


“I do not believe in eras or times. I do not. I refuse to establish the value of things based on time.” Piero Fornasetti


Piero Fornasetti (1913-1988) var en designer och konstnär som skapade mer än 11,000 produkter. Hans mest kända föremål är det kvinnoansikte som finns i över 50 variationer. På frågan varför han avbildat kvinnan så många gånger svarade han "jag vet inte, jag började och kunde inte sluta". Han var också, precis som jag, faschinerad av romersk och grekisk arkitektur och skapade sin helt egen stil under 50- och 60-talet. Humor och estetik i en mycket lyckad kombination. Under sin kariär lyckades han skapa ett eget visuellt vokabulär som både känns igen och skapar engagemang. Antingen gillar man det eller inte.

Jag gillar det! Och har sedan några dagar sedan blivit lycklig (men pank) ägare till 6 små vackra skålar. Hade två tidigare.
Mina skålar foto: Auktionskompaniet

"Fornasetti designed a magical world, saturated in image and colour and filled with whimsy and wit", Fornasetti.com
Tidigare inlägg om Fornasetti
http://solakra.blogg.se/2009/august/jag-slar-ett-slag-for-hagdahl-och-ostergotlan.html

http://solakra.blogg.se/2009/october/och-sa-har-blev-skrivbordet.html 

Vardagsarkitektur på Arlanda

Publicerad 2010-02-25 14:09:38 i Design Inredning,


Var uppe i flygledartornet på Stockholm-Arlanda i går. Helt fantastiskt spännande att få följa med bakom kulisserna och se hur bagage hanteras och hur det fungerar med avisning och att hålla banorna rena. Blev också helt tagen av arkitekturen i Flygledartornet - har inte tänkt på det tidigare.

Tornet är ritat av Gert Wingårdh och invigdes 2001. De svarta delarna av tornet skulle representera tekniken medan de vita delarna människan, två av komponenterna som behövs för att leda flyg. Högst uppe, 90 meter upp i luften, finns kontrolltornen där all information samlas. Wingård tog inspiration från mytologins korpar Hugin (tanke) och Munin (minne) som flög över Midgård i jakt på information och nyheter åt Oden när han skapade själva kontrollbyggnaden. Texten inne i byggnaden är också kopplad till flygning och är hämtade från en bok som jag nu inte kommer i håg namnet på.


Inne i flygledartornet


Snö...


Det blir kanske inte så snyggt i snö...

Lägenhetsinpiration från Antikmässan

Publicerad 2010-02-23 19:07:01 i Antikt och historiskt,


Ett hem fyllt av antikviteter kan upplevas som allt annat än ett museum. På antikmässan fanns otroligt många exempel på högkvalitativa möbler med patina klädda i modiga färger eller i kombination med vackra sidenkuddar osv.  

Fyra nyanser av grönt

Sidenkudde i stol klädd i ett enkelt tyg.

En av de finaste montrarna.


En trågsoffa vi blev sugna på...

Inspirerat av färgerna från Claude Monets hem i Giverny

Mera gult

Om

Min profilbild

Ledighetsparadiset Solåkra

Våren 2008 inleddes renoverandet av vårt ledighetsparadis Solåkra - ett torp i Östergötland med eftersatt trädgård. Här lever vi ut våra drömmar i gummistövlar och trädgårdsbyxor, långt borta från vardagens stressiga storstadsliv. Vi har sålt Solåkra under hösten 2016 och letar efter nytt. Följ stiligahem.se

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela