Ledighetsparadiset Solåkra

Nära sjön Sommen i Östergötland lever vi ut våra trädgårdsdrömmar. Långt från vardagen i stan. Odling, trädgårdsdesign och säsongsreflektioner. Och inne i lantlig modern 1700-tals inredning.

Jul i vitt, grönt och guld

Publicerad 2010-11-28 16:23:59 i Design Inredning, 

  
Jag faller pladask för en viss typ av hem. Som det här, från Sköna Hems reportage "Diskret jul" i senaste numret, där man blandar antikt och nytt i en, enligt mig, smakfull blandning. Neutrala och naturliga färger som bas kryddat med guld och grönt. Fast i mitt eget hem vill jag ha mera rött till jul. 

I morse åkte vi, traditionsenligt, till Uppsala Domkyrka för adventsgudstjänst följt av en tur på marknaden med tillhörande lunch på Ofvandahls konditori. Och det kunde inte vara mer julkänsla: Minus 7 grader, sol och snö med en marknad innehållandes både hemlagad mat och hemknådade hantverk. Riktigt fint. Julmarknaden i Uppsala kan varmt rekommenderas - och adventsgudstjänsten också.


"Sions dotter, lyft din panna!
Himmelriket är dig när´.
Jubla högt ditt hosianna!
Se, din Konung nu är här!
Gud sin Son till jorden sänt,
fröjda dig, det är advent!"

Möbeltapetsering tar längre tid än man tror

Publicerad 2010-11-26 15:07:20 i Pyssel, 


Att klä om möbler från trästommen och utåt tar längre tid än man kan föreställa sig. Väl inne på tredje omgången av möbeltapetseringskursen har det äntligen blivit dags att sätta på tyget. Varje lager skulpteras fram sys sedan fast i sadelgjorden. Juteväv, entränning och domestik (det vita undertyget) ska spännas spännas spännas med knappnålar för att sedan sys fast i sadelgjorden och slutligen häfta.  

Se fler bilder här

Inspiration: Shaker style

Publicerad 2010-11-21 17:42:42 i Design Inredning,
Det enkla är det vackra. Amerikansk Shaker style är något jag återkommer till med jämna mellanrum. Inredningen präglas av en stram enkelhet i möbler och design. Ett typiskt shakerhem hade knoppbrädor runt väggarna där de hängde upp de lätta möblerna; som stolar, speglar, sopkvastar och så vidare när de inte användes. Jag hoppas att få använda mig av shakerdetaljer så som knoppbrädor och möbler som hängs på väggarna i vårt "nya" gästhus på Solåkra.

Shakerrörelsen var en religiös grupp, ledd av Ann Lee på 17-1800-talet och präglades av asketism och att leva i nuet. I dag finns bara ett levande shakersamhälle. Det finns ett Shakermuseum, ett värdshus där man kan bo och ett digitalt bildarkiv.

Om

Min profilbild

Ledighetsparadiset Solåkra

Våren 2008 inleddes renoverandet av vårt ledighetsparadis Solåkra - ett torp i Östergötland med eftersatt trädgård. Här lever vi ut våra drömmar i gummistövlar och trädgårdsbyxor, långt borta från vardagens stressiga storstadsliv. Vi har sålt Solåkra under hösten 2016 och letar efter nytt. Följ stiligahem.se

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela