Ledighetsparadiset Solåkra

Nära sjön Sommen i Östergötland lever vi ut våra trädgårdsdrömmar. Långt från vardagen i stan. Odling, trädgårdsdesign och säsongsreflektioner. Och inne i lantlig modern 1700-tals inredning.

Fil och egen svartvinbärssylt

Publicerad 2011-07-26 19:20:12 i Allmänt,


I valet mellan saft och sylt blev det svartvinbärssylt av våra egna bär. Kanske var det också lite brist på fantasi, men den legendariska Hirams recept är lika enkelt som gott och påminner om min barndoms somrar. Sylt på rostade smörgåsar i sällskap av en kopp nybryggt te eller som här i lunchfilen. I helgen kokade jag sylt och hade med som present när vi besökte vännerna M&B, och bilden den har M tagit.

Världens bästa svartvinbärs sylt tar bara 15-20 minuter att göra - om bären är rensade. Har du inte receptet, så kommer det här:

2 liter svarta vinbär kokas i 15 minuter tillsammans med 
1 liter vatten.
2 liter socker röres ned i kastrullen till allt socker smält.
Häll upp på väl rengjorda burkar
Klart! 

Drömmar i grönt

Publicerad 2011-07-18 20:57:56 i Trädgårdsdesign,


I senaste numret av tidningen Trädgårdsliv läser jag om trädgårdsjournalisten Lotte Möllers trädgård. Hon har bott på samma plats i 30 år och de päronträd som planterades när hon flyttade in har blivit stora. Och i varje rum av trädgården kan man se hennes visioner förverkligade. De erfarna trädgårdsodlarna med avundsvärt mångfacetterade trädgårdar finner jag också i bloggosfären, blandannat Tjernhusbloggens Monica. Jag tittar, njuter och lär. För varje period i trädgården har sin charm och vi är i början av vårt livsverk på Ledighetsparadiset.

Det är också bra att det tar tid. I takt med att jag lär mig mer om växter upptäcker jag tidigare ägares igenvuxna och avsomnade drömmar. De gror i hjärnan och får så sakteliga också smälta samman med våra egna drömmar. Och så tar vi också till vara på de växter som redan finns och trivs - som syréner tillexempel. När vi tog bort ett av körsbärsträden på baksidan började vilande vita syréner visa sig vid uthuset, och de får stå kvar. I helgen tog maken några andra syrénskott och planterade en häck mellan gästhuset och uthuset - som en förlängning av gästhusrabatten i rosa och lila. Stjärnflocka flyttade från framsidan till den rabatten förra året och så fortsätter det.

Vi fortsätter också att drömma storslagna drömmar - en del blir till verklighet och andra får leva vidare i fantasin. Just nu drömer vi om att:

 • plantera mängder av backtimjan mellan gästhusrabatten och gångplattorna till gästhuset
 • sätta hjärtbergenia i sluttningen framför gästhuset
 • plantera krypen som en avgränsare mellan det klippta gräset och vår woodlandskog
 • plantera en vit klätterros på framsidan
 • flera liljekonvaljer och julrosor vid stenmuren
 • ytterligare en Rhododendron
 • bygga ett nytt uthus
 • bygga en damm i woodlandområdet
 • ta ned en tall som nästan växer in i gästhuset
 • två mörklila syréner (kan man få för många)
 • en rabatt i rosa och ljusgult på kortsidan på huset, med nävor, röd solhatt, hortensia och klematis
 • och boll-dahlior

Om

Min profilbild

Ledighetsparadiset Solåkra

Våren 2008 inleddes renoverandet av vårt ledighetsparadis Solåkra - ett torp i Östergötland med eftersatt trädgård. Här lever vi ut våra drömmar i gummistövlar och trädgårdsbyxor, långt borta från vardagens stressiga storstadsliv. Vi har sålt Solåkra under hösten 2016 och letar efter nytt. Följ stiligahem.se

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela