Ledighetsparadiset Solåkra

Nära sjön Sommen i Östergötland lever vi ut våra trädgårdsdrömmar. Långt från vardagen i stan. Odling, trädgårdsdesign och säsongsreflektioner. Och inne i lantlig modern 1700-tals inredning.

Det är de små detaljerna...

Publicerad 2011-09-21 15:27:00 i Övre hall,
Ett gammalt talesätt låter uttrycka att "Det är de små detaljerna som gör det". Ett vackert hem, enligt mig, byggs inte på en dag. Grunden ja, men sedan tillkommer lager på lager av personliga årsringar. Så är det med vår lägenhet i stan; matsalsbordet köpte jag redan som student, soffan för drygt tio år sedan och så vidare. På Solåkra har grunden kommit på plats och vi söker efter detaljerna som gör det. Tavlor, lampor, små hyllor osv. Jag älskar växtplanscher och kan tänka mig 6 eller kanske t o m 12 stycken inramade som binder samman hallen med övervåningen. Som exempelvis de här som såldes via Stadsauktion

Nationalromantisk hyllning: del 2

Publicerad 2011-09-19 11:29:40 i Antikt och historiskt,


Jag fortsätter att hylla nationalromantiken. I december öppnar arkitekturmuseet en stor utställning om Stockholms Stadshus - ritat av Ragnar Östberg. För den som är road av Nationalromantisk arkitektur i Sverige är detta förstås ett måste. Och jag kommer naturligtvis att hänga på låset. Stadsmuseet är intressant ur flera perspektiv och hela Sveriges dåvarande designelit bidrog till utsmyckning och formgivning.

Möblerna i Rådsalen formgavs av Carl Malmsten, textilierna där av Maja Sjöström, Einar Forseth formgav Gyllen Salens 18,6 miljoner mosaikbitar, Prins Eugen målade al frescon i Prinsens Galleri bland annat. Utställningen pågår 7 december till 8 april.

Bilder: Åke Eson Lindman/Arkitekturmuseet

Nationalromantiska fem år

Publicerad 2011-09-18 10:23:39 i Antikt och historiskt,

I helgen är det fem år sedan vi flyttade in i vår våning i Stockholm. Så fort vi fick nycklarna packade vi ihop madrassen och låg första natten på golvet i vardagsrummet med en sprakande eld i öppna spisen och babblade, planerade och myste. Jag minns den surrealistiska känslan av att känna sig som gäst, i kombination med förväntan och tacksamhet. Förväntan på vad de tomma sidorna i livets bok skulle fyllas med och tacksamhet över att vi fått den bostad vi drömt om. Och med en iver att planera och renovera som kommer av nyförälskelsen.

Nyhetens behag har förstått lagt sig, men fortfarande slås jag av de gedigna och välbyggda sekelskiftesdetaljerna, rymden i rummen och de harmoniska proportionerna. På sommarförmiddagar känns det som man är bland molnen när ljuset reflekteras mot de ljusgrå väggarna och på höstkvällar i stearinljussken kastas skuggor mot det oregelbundna och skapar spänning och mys. I ett sekelskifteshem är det rummen i sig som spelar huvudrollen, medan möblemang och detaljer får finna sig i att sjunga i kören. Jag älskar det. Så tack kära våning för fem underbara år. Här kommer min hyllning till Nationalromantisk arkitektur (Bilder från bland annat Lagerlings och Per Jansson fastighetsbyråer).


Om

Min profilbild

Ledighetsparadiset Solåkra

Våren 2008 inleddes renoverandet av vårt ledighetsparadis Solåkra - ett torp i Östergötland med eftersatt trädgård. Här lever vi ut våra drömmar i gummistövlar och trädgårdsbyxor, långt borta från vardagens stressiga storstadsliv. Vi har sålt Solåkra under hösten 2016 och letar efter nytt. Följ stiligahem.se

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela