Ledighetsparadiset Solåkra

Nära sjön Sommen i Östergötland lever vi ut våra trädgårdsdrömmar. Långt från vardagen i stan. Odling, trädgårdsdesign och säsongsreflektioner. Och inne i lantlig modern 1700-tals inredning.

Enköpings parker - vid ån

Publicerad 2012-05-31 09:00:00 i Trädgårdsdesign,


Samma del fast från olika håll. Jag fortsätter min bildkavalkad från Enköpings parker. Som en tavla av Monet med två gula fält som skapar spänning längs vägen. Den övre samt mellan bilden är tagen på samma parti längs ån fast från två olika håll. Båda två lika fina.Enköpings trädgårdar - Drömparken

Publicerad 2012-05-30 08:48:42 i Trädgårdsdesign,


När man ser en mästares verk, vet man hur mycket man har kvar att lära. Drömträdgården och idéträdgårdarna i Enköping är gratis undervisning i hur man bygger en spännande trädgård året om. Undra på att Dan och Ann-Christine Rosenholm utgick från Enköpings parker i boken
Växtkomposition - ideer från Enköpings parker. Mästarhanden är alldeles uppenbar så här tidigt på säsongen med bara få perenner i blomning och där den gröna strukturen syns. Många städer satsar på vackra rabatter i de offentliga parkerna, men Enköping är något helt i särklass.

Drömparken i Enköping är skapad av den berömde holländske trädgårdsarkitekten Piet Oudolf. Den var hans första internationella uppdrag och banade vägen för hans framgång. Och namnet, drömparken, fick trädgården eftersom det var just Piets drömpark. Bilder som är två dimensionella kan på inga sätt återskapa känslan av tredimensionella rabatter, så mitt bästa tips är att åka och besöka parkerna. Vad tar jag då med mig

  • Välj två till tre färger på blommor som får spela huvudrollen. Vita liljelika och gula flikiga tulpaner samt allium/kirigislök är i princip det enda som blommar just nu och som står som små utropstecken mot gröna kuddar i olika höjder.
  • Bladformer och höjder spelar stor roll för att skapa en rabatt som är vacker året om. Just nu är det huvudlinjerna och huvudstrukturen som syns - få blommor.
  • Bli din egen mästermålare. Hur ska bilden se ut på våren, på försommaren, på sommaren och sensommaren? Tänk färg och struktur först, leta därefter efter växterna. Jag tänker ofta först färgkombination och läge och har några favoritblommor jag vill utgå ifrån.

Ja det finns förstås hur mycket som helst att tänka på. Det blir fler besök. Och fler inlägg snart från Enköping.

Våren i ett nötskal

Publicerad 2012-05-28 10:54:57 i Trädgården,
Marken täckt av vitsippor omgivna av körsbärsträd i blom. Det kan inte bli mycket mer vår än så här. Det går fort nu - jag hinner nästan inte med. Vårt torp ligger visserligen i trädgårdszon 3-4 och cirka en vecka senare än Stockholm. Och de här bilderna är tagna för drygt en vecka sedan på Solåkra. Men jag tror att våren är över och sommaren här - även där. Så det är bäst att dela med sig av de sista vårbilderna. 

Det är fantastiskt att vara föräldraledig. Jag har skrivit en liten lista med besöksmål jag vill uppleva - de flesta med trädgårdsanknytning och nu har jag och S börjat att beta av dem. Härom dagen var vi på Drottningholms Slott för att se trädgårdsutställningen Vårprakt. Om man tycker att det är fantastiskt att se hundratals penseer i regnbågens alla färger placerade i terrakottakrukor framför Kina Slott är detta sevärt. Själv blev jag lite besviken. Vackert, ja, men inte så trädgårdsinspirerande.

Enköpings parker lämnar däremot ingen besviken. I går såg jag Piet Oudolfs Drömträdgården och vandrade vid idéträdgårdarna längs ån i strålande sol. Helt fantastiskt. Jag har tagit massor med bilder och bildkollage utlovas. Jag har varit nyfiken på parkerna sedan jag läste Trädgårdsexperterna Dan & Ann-Christine Rosenholms bok "Växtkomposition - ideer från Enköpings parker".

Om

Min profilbild

Ledighetsparadiset Solåkra

Våren 2008 inleddes renoverandet av vårt ledighetsparadis Solåkra - ett torp i Östergötland med eftersatt trädgård. Här lever vi ut våra drömmar i gummistövlar och trädgårdsbyxor, långt borta från vardagens stressiga storstadsliv. Vi har sålt Solåkra under hösten 2016 och letar efter nytt. Följ stiligahem.se

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela