Ledighetsparadiset Solåkra

Nära sjön Sommen i Östergötland lever vi ut våra trädgårdsdrömmar. Långt från vardagen i stan. Odling, trädgårdsdesign och säsongsreflektioner. Och inne i lantlig modern 1700-tals inredning.

Le Corbusier

Publicerad 2012-11-09 12:41:00 i Design Inredning,

 
En av pionjärerna inom den såkallade moderna arkitekturen var Charles-Édouard Jeanneret. Ursprungligen från Schweiz men levde i Frankrike, gjorde denne arkitekt, designer, målare och författare sig känd under pseudonymen Le Corbusier. Namnet är en omskrivning av morfaderns 'Lecorbésier. Charles-Édouard Jeanneret föddes den 6 oktober 1887 i  La Chaux-de-Fonds, Switzerland. Han dog 27 augusti 1965.
 
För dagens designroade är Le Corbusier mest känd för sina numer ikoniska fåtöljer:  LC1, LC2, LC3 och LC4 samt för de byggnader och stadsplaner som bär hans namn. Han ritade de fyra fåtöljerna, samtliga år 1927. Dessa produceras i dag av Cassina. Även soffvarianterna kallas för fåtöljer av Le Corbusier eftersom "Chairs are architecture; sofas are bourgeois" (stolar är arkitektur och soffor borgerligt). Fåtöljerna skulle förövrigt inte ses som konstverk, utan som massproducerade bruksföremål för den stora massan ansåg Le Corbusier. Han designade också soffa (LC5F), flera bord (LC6, LC10P, LC11P,LC12, LC15, LC16) flera pallar (LC8, LC9), bokhylla, lådor (LC14), en knoppbräda (LC17) och stolar (LC7, LC13).
 
Arkitekten och författaren Le Corbusier
Om skillnaden mellan att konstruera och formge ett hus skrev Le Corbusier att det är uppfinningsrikedomen i det vackra som är arkitektur:

"You employ stone, wood, and concrete, and with these materials you build houses and palaces: that is construction. Ingenuity is at work. Suddenly it touches my heart, does me good. I am happy and I say: 'This is beautiful.' That is Architecture. Art enters in..."
Ur: Towards a new Architecture
 
Som arkitekt dominerade Le Corbusier den moderna arkitekturen på samma sätt som Pablo Picasso dominerade den moderna konsten. Han var samtida med andra modernistiska arkitekter som Walter Gropius (Bauhaus) och Ludwig Mies van der Rohe.
 
 Hans verk "Vers une Architecture" (Towards a New Architecture), anses än i dag vara en av de mest lästa arkitekturmanifesten. Verket kom ut år 1923 och gav honom en internationell karriär. Han var urbanist och fascinerad av industrialismen och vad som kunde åstadkommas maskinellt - hans vision kan närmast beskrivas som det harmoniska maskinella samhället. Han förespråkade redan långt före funktionalismen, (År 1914) en öppen planlösning. Husen skulle byggas av betongelement upplyft av få och tunna bärande betongpelare längs kanterna och en trappa längs ena sidan. Detta måste ha ansetts kontroversiellt i en tid då man byggde hus med salar, förmak, herrum och utsmyckade byggnader med organiska former (Art Noveau).
 
Le Corbusier arkitektur kan synas i elva länder fördelat på fyra kontinenter. Här är tolv av de mest anmärkningsvärda byggnaderna är (enligt mig):
 
Villa Jeanneret-Perret, La Chaux-de-Fonds, Switzerland, 1912 (hans första)
Villa Schwob, La Chaux-de-Fonds, Switzerland, 1916
Maison-atelier du peintre Amédée Ozenfant, Paris, France, 1922
Pavillion de l'Esprit Nouveau, Paris, France 1924
Villa Savoye, Poissy, Frankrike (1928)
Cabanon de Le Corbusier (små husmoduler med inredning och målningar), Roquebrune-Cap-Martin, France, 1949
Le Chapelle Notre Dame Haut, Ronchamp (1950-1955)
Musée, Ahmedabad, India, 1951
Couvent Sainte- Marie de la Tourette, Eveux-sur-l'Arbresle, France (1953)  
Palais de l'Assemblée, Chandigarh, India, 1955
Pavillon Philips, exposition internationale de 1958, Brussels, Belgium, 1958
Eglise Saint Pierre, Firminy, France, (1960-2006)
 
Konstnären
Även om vi idag mest känner till möblerna och husen så såg Le Corbusier sig själv som lika delar arkitekt och konstnär. Dagarna tillbringade han följdaktligen med både konstnärligt och design "arbete" (oeuvre). Hans konstverk består av grafiska blad, oljor såväl som skulpturer. Han var god vän med kubisten Ferdinand Legér och utvecklade tillsammans med konstnären och kubisten Amédée Ozenfant en ny inriktning, Purismen, där man tog avsteg i och avstånd från kubismen som ansågs vara irrationell och romantisk.
 
Tillsammans med Ozenfant startade de det puristiska magasinet L'Esprit nouveau (den nya andan). Le Corbusiers egna konstnärliga verk har onekligen sin egen särprägel även om den bär drag av den då rådande kubistiska tidsandan.
 
Photos: Cassina
Collage: Solåkra Blog
 
Läs mer:
Le Corbusier Foundation, Paris
Heidi Weber Museum - Center Le Corbusier, Zurich, Schweiz
 
Besök några av stiftelsens hus i Paris:
Maison La Roche, 10, square du Docteur Blanche, 75016 Paris
Le Corbusier's Studio apartment,  24, rue Nungesser et Coli, 75016 Paris
 

Förnyelse och förälskelse

Publicerad 2012-11-06 15:17:00 i Detaljer, Stadslivet,

Att förnya sitt hem är att bli förälskad igen. Den nya saken drar blickarna till en viss plats och så ser man sitt hem med nya ögon. Det är lätt att bli hemmablind - även om jag jag varje dag känner mig tacksam över att få bo här. Vår lägenhet är så mysig på hösten i stearinljussken. Älskar det. I perioder längtar jag efter att bo i hus året om och få tillgång till trädgård, ha en tvättstuga, några ytterligare rum och garage för bilen. Men just nu ser jag bara fördelarna av stadslivet; nära till jobb, dagis, läkare och nöjesutbud. Och ur sonens perspektiv är det helt optimalt att bo på ett plan och vara nära varandra hela tiden.
 
I höst har jag blivit ägare till två saker som stått på min önskelista under en längre tid. Nej, man inte blir lycklig av materiella ting, men jag  b l i r  glad. Det ena är en grön Hortus-kruka från Svenskt Tenn. Det andra är frukttallrikar i serien Palace från Seletti inspirerat av italienska byggnader. De sex frukttallrikarna - en våning per tallrik - samt fruktskålen (taket) föreställer Palazzo Borghese i Florens. De påminner i stilen om en annan italiensk favorit - Fornasetti. Jag har ju redan några små skålar (bild), fiskfat och en fin bricka i samlingen och nu blir seletti-tallrikarna ett fint komplement.
 
  

Inspiration: Nya sovrummet

Publicerad 2012-11-01 08:09:00 i Stadslivet,

 
Det ska bli så spännande att se hur sovrummet kommer att bli. Den nya mattan är redan på plats och allt annat är beställt. Sovrummet är mittenrummet av tre i fil med skjutdörrar, där sonen sover i det bortre och vardagsrummet sträcker sig över hela husets bredd. För det mesta har vi alla dörrarna öppna - också när vi har gäster - så vi vill inte ha det för puttinuttigt - utan rummet ska hänga ihop med vardagsrummet där det stora orange skåpet spelar den färgmässiga huvudrollen.
 
Det mesta andra håller sig i färgerna vitt, brunt och svart. Tillsammans med min mamma, tillika inredningsarkitekt, har vi hittat en ny linje som jag tror kommer att binda ihop allt på ett fint sätt. Mamma du är bäst.
 
Gardiner: Ticking stripe 1 Brown från Walles & Walles med mörkbrun kant. Foto: Solåkra; Överkast: Milano Brown från Mimou; Matta: Ullmatta från Sicoma Foto Solåkra; Sängkuddar: Bengale Metis colour Moka från Manuel Canovas och  Orange Lin från Svenskt Tenn. Inspirationsbild: Hermèsboxar från Sköna hem.

Om

Min profilbild

Ledighetsparadiset Solåkra

Våren 2008 inleddes renoverandet av vårt ledighetsparadis Solåkra - ett torp i Östergötland med eftersatt trädgård. Här lever vi ut våra drömmar i gummistövlar och trädgårdsbyxor, långt borta från vardagens stressiga storstadsliv. Vi har sålt Solåkra under hösten 2016 och letar efter nytt. Följ stiligahem.se

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela