Ledighetsparadiset Solåkra

Nära sjön Sommen i Östergötland lever vi ut våra trädgårdsdrömmar. Långt från vardagen i stan. Odling, trädgårdsdesign och säsongsreflektioner. Och inne i lantlig modern 1700-tals inredning.

Vår, vår, vår

Publicerad 2013-04-29 07:37:06 i Trädgården,

Så kom den då äntligen, våren. Som jag har längtat. Och en bättre helg på vårt kära Solåkra kunde man inte få.

Sol och uppåt en 13 grader. Trädgården full av krokus och tete à teter och så vitsippor en efter en. Igår krattade jag rabatterna rena från löv, mejade trettiotalet mullvadshögar och klippte ned torkade perenner. Det är knoppar på allt och under de halvförmultna löven vaknar det gröna.

Jag älskar våren. Denna nystart på året. Växtkraften. All grönska som kommer ur brun jord. Ljuset. Värmen. Solen. Och En hel kavalkad av favoriter i repris: trädgårdsmöbler, koltrastsång, grillning. I går grillpremiär. Fram kom trädgårdsmöbler och från nocken på gästhustaket höll koltrasten eftermiddagskonsert, medan jag lapade sol. Det är de små stunderna när man stannar upp, är i nuet, utan tankar på något annat, som är livet. Och många sådana stunder har jag här i vårt ledighetsparadis. Bäst av allt är att kunna dela det med någon. Så glad och kär i min man, så tacksam över min son.

Påsken var lite av en pärs. Först magsjuk son, så själv magsjuk, utan rinnande vatten, och med både en spis samt en vattenpump som gav upp. Dessutom 30 cm snö utanför. Det blev inte som vi tänkt oss.
Födelsedagsfirandet av makens 40 års dag med familjen och sonens fem års dag fick ställas in. Så blir det ibland. Men vi kom i alla fall iväg på vår resa till Tel Aviv och Jerusalem. Spännande.

Crowd sourcad Humlegården

Publicerad 2013-04-04 10:00:00 i Allmänt,

Vad gör man med överblommade vårlökar om man inte har en egen liten täppa att plantera ut dem i? De flesta hamnar nog i soptunnan, tyvärr. Därför blir jag så glad över parkförvaltningen i Stockholm som nu tar hjälp av allmänheten för att bidra till blomsterprakten i Humlegården.

 Den som bor i Stockholm kan under april, 3-24, lämna sina utblommade lökar i parklekerna vid Humlegården, Tessinparken och Gustav Adolfsparken. Parkförvaltningen hoppas på påskliljor, pärlhyacinter, tulpaner och krokus. Vilket bra initiativ! Hoppas många bidrar. Och jag ser redan fram emot resultatet nästa vår.

Tipstack till Slottsträdgårdsmästaren

Vårtecken och ändå inte

Publicerad 2013-04-01 22:12:38 i Trädgården,

Vilka härliga dagar med sol. Som jag har längtat i vinter på att få sitta på förstukvisten med en kopp te och värmas upp av solen. Och det gjorde jag i eftermiddags. En riktigt härlig vårhelg har det varit, trots att vi har en 20-30 cm snö på framsidan av tomten och det är riktigt kalla nätter. Inte en knopp, inte en snödroppe eller krokus i sikte. Våren syns inte till. Nu får den gärna komma.

Nä, rinnande vatten har vi inte än, men vi tar det hela med ro. Svärföräldrarnas fd hydrofor är visserligen inkopplad men det finns sannolikt en ispropp som hindrar vattnets fart från lillstugan till huset. Tids nog smälter det. Vi fortsätter att göra vatten av snö. Och tar en dag i taget. Och så kan man passa på att göra andra saker. Ta ut alla mattor och tvätta dem i snön, gå promenad till sjön, elda i kakelugnen, läsa, åka pulka och bara vara. Inte så dumt det heller.

Så fint vårt ledighetsparadis ser ut där det ligger i skogen inbäddad i snö. En del skulle kanske skrämmas av ensligheten, men jag gillar det tysta stillsamma lantlivet så här års, när odlingssäsongen väntar runt hörnet. Och så värst långt från grannarna är det heller inte. En skön vecka önskar jag dig!

Om

Min profilbild

Ledighetsparadiset Solåkra

Våren 2008 inleddes renoverandet av vårt ledighetsparadis Solåkra - ett torp i Östergötland med eftersatt trädgård. Här lever vi ut våra drömmar i gummistövlar och trädgårdsbyxor, långt borta från vardagens stressiga storstadsliv. Vi har sålt Solåkra under hösten 2016 och letar efter nytt. Följ stiligahem.se

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela