Ledighetsparadiset Solåkra

Nära sjön Sommen i Östergötland lever vi ut våra trädgårdsdrömmar. Långt från vardagen i stan. Odling, trädgårdsdesign och säsongsreflektioner. Och inne i lantlig modern 1700-tals inredning.

Äppelblom på Svindersvik

Publicerad 2013-05-27 06:16:00 i Antikt och historiskt, Resor, Trädgårdsdesign,

Vilken härlig helg det har varit. Sol och sommarvärme. I lördags hade jag och Sonen picnic vid Ulriksdals Slott med sitt fantastiska orangeri och i söndags tog vi bilen till en av mina favoritplatser - den fina rokokogården Svindersvik. Svindersvik drivs av Nordiska museet och ligger fint vid vattnet i Nacka. Det är unikt på flera sätt. Unikt välbevarat och så unikt för att det är en av de mest väl bevarade sommarställena från 1700-talet. Själva gården kan man besöka under sommaren, juni-augusti, men caféet är öppet redan nu.
 
Här står de på rad - äppelfröknarna: Signe Tillish, Astrakan, Åkerö med flera. Och nu blommar det alldeles ljuvligt.
Som snö
Ett helt träd fyllt av gräddvita blommor

Plommon och svartavinbärsknoppar

Publicerad 2013-05-26 15:58:00 i Trädgården,

Så tog jag då äntligen fram systemkameran. Det var länge sedan sist. Med kamera i mobilen har enkelheten kommit före det estetiska. Men nu så här när våren fullständigt exploderar vill jag komma nära växtkraften. Utforska, studera och förundras. Det går fort nu. För två veckor sedan var vi på Solåkra sist. Då hade björkarna musöron och plommonträdet knappt några knoppar. Och nu är allt i full blom. Ändå kan jag inte låta bli att publicera bilderna. Så här är min återblick.
Ni som följer bloggen vet att vi har körsbärsträd "en masse" på Solåkra. Men det här är inte körsbär - det är plommonknoppar. Prunus domestica "komet" som är ett tidigt höstplommon och ska funka hos oss i zon 4.
 
Och redan har det kommit svarta vinbär på busken. Älskar den här tiden.
 
 
 
 
 
 

Modernt 1700-tal

Publicerad 2013-05-25 16:23:00 i Antikt och historiskt,

Jag erkänner. Jag är svag för 1700-talsinredning. På vårt eget Solåkra har vi hämtat mycket inspiration från 1700-talet. Inte minst i vårt storblommiga sovrum, i de gråa snickerierna och i valet av halltapeten. Helhjärtenhet är något beundransvärt oavsett vilket område det gäller. Och därför blir jag också väldigt inspirerad av inredningen i ett fantastiskt 1700-tals hus, som just nu är till salu.
 
 
 
 
 

Om

Min profilbild

Ledighetsparadiset Solåkra

Våren 2008 inleddes renoverandet av vårt ledighetsparadis Solåkra - ett torp i Östergötland med eftersatt trädgård. Här lever vi ut våra drömmar i gummistövlar och trädgårdsbyxor, långt borta från vardagens stressiga storstadsliv. Vi har sålt Solåkra under hösten 2016 och letar efter nytt. Följ stiligahem.se

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela