Ledighetsparadiset Solåkra

Nära sjön Sommen i Östergötland lever vi ut våra trädgårdsdrömmar. Långt från vardagen i stan. Odling, trädgårdsdesign och säsongsreflektioner. Och inne i lantlig modern 1700-tals inredning.

Himmelsfärdshelg

Publicerad 2014-05-31 19:44:23 i Allmänt, Trädgården,Så högt är gräset att man nästan inte ser potagern. Men nu är det klippt. Här på gränsen till Småland har vi haft en härlig Kristi Himmelsfärdshelg med sol och ganska behaglig temperatur. 
Det var nästan en månad sedan vi var här. Vid den här tiden på året har naturen så stark växtkraft att tomten snabbt ser övervuxen ut. Gräset var närmare 30 cm högt och gick nästan inte att klippa och rabatterna fyllda till bredden av ogräs. Malvan sönderäten av ohyra och även på några av rosorna. Så det var bara att ta tag i allt. Och såpabehandla alla buskar. Men när vädret är skönt är det ganska avkopplande att plocka i trädgården. Och nu lördag kväll ser det faktiskt ganska okej ut. 

Bland glädjeämnena hör pionerna. Det är en myt, myt, myt att pioner inte kan flyttas. Vi hade två pionbuskar på framsidan av huset, som aldrig gav några blommor. Men så flyttade vi dem till en varm och solig vägg. Redan första året kom det någon enstaka blomma och nu finns det flera fina knoppar. Underbart. 
Och nu blommar också flera lite ovanliga narcisser. Jag köpte ett helt gäng grädd och orangefärgade påsk och pingstliljor i höstas när jag och min syster var i Amsterdam. Först sent på vårkanten kom de i jorden. Och jag hade nog inte förväntat att de skulle blomma. Men det gör det. Ljuvligt. 

Nässelsoppa

Publicerad 2014-05-03 19:17:24 i Pyssel,


Nässelsoppa är bland det godaste man kan äta så här års. Visst påminner det en del om spenatsoppa men har en mer utvecklad smak. Grönare. Och så kan man förena nytta med nöje. Här på Solåkra har vi rätt rejält med nässlor, så soppa fick det bli. Här är mitt receptNässelsoppa 
Skölj nässlorna rena från sand. 2 liter späda nässlor kokas i fem minuter med 
0,5 liter vatten och lite salt
Finhacka nässlorna och spar vattnet.
Smält 1 matsked smör och vispa ut 
3 msk vetemjöl och späd med nässelvattnet. Späd med ytterligare 0,5 l vatten och tillsätt 2 buljongtärningar (kycklingbuljong alternativt grönsaksbuljong) 
Låt koka i fem minuter. 
Tillsätt nässelhacket och en skvätt grädde. Servera med nymalen svartpeppar och gräslök. Har man en skvätt sherry hemma så kan man slå i lite. 

Njut!

Körsbärsblom

Publicerad 2014-05-01 20:11:46 i Allmänt, Kök, Trädgården,

Paradisiskt. Vårt eget Nangiala. Så oändligt vackert när våra åldriga körsbärsträd blommar. Och gräset är täckt av vitsippor. Jag får nästan nypa mig i armen när jag tittar ut genom fönstrena. 
Ja från alla fönster ser man körsbärsblom. Kritvita nästan självlysande. Transparenta klasar. 

Det är en kall första maj. Bara 4 plusgrader, men klart. Brasväder. Hör kakelugnsspraket och tittar ut. Njuter av koltrastsång, klarblå himmel och vita träd. Magiskt. 
Hortensian hemifrån fick följa med. Och en hel del plantor som vi tänkt att plantera ut. Men med nattfrost och kalla dagar är det inte att tänka på. 

Idag har vi eldat ris på tomten och gått en promenad ned till sjön. Och jag har plockat nässlor och gjort soppa på det. Hur gott som helst. Hoppas att du kära bloggföljare har haft en härlig första dag i maj. 


Om

Min profilbild

Ledighetsparadiset Solåkra

Våren 2008 inleddes renoverandet av vårt ledighetsparadis Solåkra - ett torp i Östergötland med eftersatt trädgård. Här lever vi ut våra drömmar i gummistövlar och trädgårdsbyxor, långt borta från vardagens stressiga storstadsliv. Vi har sålt Solåkra under hösten 2016 och letar efter nytt. Följ stiligahem.se

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela