Ledighetsparadiset Solåkra

Nära sjön Sommen i Östergötland lever vi ut våra trädgårdsdrömmar. Långt från vardagen i stan. Odling, trädgårdsdesign och säsongsreflektioner. Och inne i lantlig modern 1700-tals inredning.

The point of no return

Publicerad 2008-07-30 19:19:12 i Gästhuset,

Altanen vid gästhuset börjar på allvar ta form och nu under den kommande helgen blir vi ganska klara. Vi har pratat och resonerat lite kring hur det ska se ut runt hela huset. Vi båda är ju ganska förtjusta i engelska trädgårdar - inte minst efter ett besök på Fredensborg Slot i Danmark i somras (bilder kommer snart) men frågan är hur mycket engelsk och dansk frodighet du kan få i växtzon 4-5 som det är på Solåkra i södra Östergötland?

Hur som helst kan jag tänka mig klättrande klematis eller kanske kaprifol vid ena knuten och sen kanske löjtnantshjärtan eller schersmin av något slag och lägre växtlighet. Men det är bara mina spontana tankar. Får klura på det och återkomma. Vid entrén till gästhuset kommer vi sätta plattor och gräva ut lite eftersom det är ganska ojämnt och jorden har gått upp på huset. Dessutom blir det en bra plats för ett evt utekök eller stolplats i skuggan under körsbärsträdet.

Bild från House to Home

Hemliga rum och kloka råd

Publicerad 2008-07-30 19:04:29 i Trädgårdsdesign,Rådet att vänta innan man börjar göra för mycket med trädgården visar sig vara klokt. Men vi öppnade upp idéer till en "ny" och ganska risig del av tomten i helgen. Träd träd träd och sly, ängsfröken och allt slags ogräs du kan tänka dig har helt tagit över delen. Där finns bland annat en gammal brunn, där anas en vacker björklund och så finns flertalet fruktträd ute i närmast ogenomtränglig terräng.

Vi vill låta det  fortsätta att vara ganska vilt, men vi leker med tanken om att göra en liten stig och tukta naturen något och skapa några små blickfång och hemliga rum man upptäcker. Bilder från House to Home

Familjen tillökas...

Publicerad 2008-07-28 21:45:19 i Trädgård: Djurliv,

Vem behöver tv när man kan sitta på sin uteplats och bara uppleva naturens gång mitt framför ögonen. Härom kvällen var vårt  Sädesärleplar lite stoltare och käckare än vanligt. De som i vanliga fall bara vankar av och an och pickar i jorden gjorde helt plötsligt till synes helt obegripliga luftkonster. Rena rama aerobicspasset. Snabba störtdykningar från högsta toppen på höga björken, mellanlanda snyggt lite dolt på syrenkvisten för att sedan studsa ned på gräset, ta några steg och flyga upp bland de skyddande grenarna i körsbärsträdet. Om och om och om igen med nya och åter nya luftkonster....Det konstiga beteendet fick sig en förklaring: Det var nämligen första dagen på flight academy for sädesärlor.En liten mini ullig gullig flygfärdig sädesärleunge fångades på bild - men vi räknade dem till minst tre stycken. De två andra var dock inte lika morska som den här. En satt på taket (vid boet) den andra satt gömd i körsbärsträdet.

På marken var den ena föräldern som demonstrerade och visade alla Sädesärlans färdigheter, typiska vippandet med stjärten, finfina loopar och dykningar, pickande i marken och fågelkvitter utan dess like och den andra föräldern höll sig i ovan mark högt uppe i den högsta björken med god översikt över gräsplätt, körsbärsträd, tak och så. Föräldrarna visade och ungarna tittade, men verkade inte begripa särskilt mycket. De bara pep och pep... 

De kunde visserligen flyga, men kunde inte själva fånga maten. Sicket pipande och buffande från ungarna. De människoföräldrar med egna barn känner säkert till tjattaktiken. Å som riktiga curlingföräldrar gav de efter 1-1,5 timmes övande och demonstrerande upp. Den rafflande skolundervisning avslutades med smarriga insekter till barnen.

Om

Min profilbild

Ledighetsparadiset Solåkra

Våren 2008 inleddes renoverandet av vårt ledighetsparadis Solåkra - ett torp i Östergötland med eftersatt trädgård. Här lever vi ut våra drömmar i gummistövlar och trädgårdsbyxor, långt borta från vardagens stressiga storstadsliv. Vi har sålt Solåkra under hösten 2016 och letar efter nytt. Följ stiligahem.se

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela