Ledighetsparadiset Solåkra

Nära sjön Sommen i Östergötland lever vi ut våra trädgårdsdrömmar. Långt från vardagen i stan. Odling, trädgårdsdesign och säsongsreflektioner. Och inne i lantlig modern 1700-tals inredning.

Hang-up på arkitektur

Publicerad 2011-05-20 22:28:46 i Design Inredning,Jag kan köpa en förpackning bara för att den är snygg. Jag spinner som en katt av rum och byggnader med vackra proportioner och jag har vissa saker hemma som jag blir glad av att använda eller se varje dag. Grafiskt svartvita mönster är en sådan sak. Selettis porslinsserie Palace, där italienska palazzis blir till tallrikar, fat och tekoppar har både humor och fina - mitt i prick!
Varför skulle annars våren tveka

Publicerad 2011-05-12 20:52:31 i Trädgården,


Våren stannade upp ett tag, men de senaste dagarna har varit ljuvligt ljumma. Grönt, ljusblått och grått är så vackert ihop. Här är makalöst vackra syrenknoppar fångades på under påsken. Fastän syrenerna säkerligen är på väg mot blom, var jag bara tvungen att dela med mig av dem. Så vackert mot den klarblå himlen och de kala björkstammarna.

Nyplanterat: Fläder

Publicerad 2011-05-12 20:43:06 i Trädgård: Nyplanterat,


Saft, parfait eller snaps. Fläder kan användas till mycket och är en alldeles nödvändig växt. "Hvor hylden (fläder) ej vil gro, kan mennesket ikke bo" säger ett gammalt danskt ordspråk. Kärlekens och fruktbarhetens gudinna lär också, enligt nordisk tradition, bo i trädet. Så det är bäst att lyda den danska "Hyldemor" och plantera en fläderbuske nära huset och sedan artigt hälsa och tacka när man plockar bär eller blomklasar. Förolämpar man "hyldefrun" eller sover i dess skugga drabbas man av röda utslag. Vi har saknat något att se från köksfönstret, som kommer tidigt och har vacker höstfärg. Fläder blir perfekt. 
 Fläder och en buxbom vi flyttat från en skuggig plats där den inte trivdes.

Sambucus Nigra (fläder)
Familj: Adoxaceae, dvs desmeknoppsväxter
Blommar: vid midsommar i slutet av juni-juli med mycket små, gulvita blommor samlade i stora platta flockar med en bedövande stark doft. Bladen kommer tidigt på våren.
Frukt: Blå svarta fläderbär samlade i klasar på röda skaft i september-oktober.
Beskärning: Äldre buskar bör med några års mellanrum gallras på risiga grenar för att få fram nytillväxt som är vackrare. Man kan t o m meja ner hela busken till backen om man vill föryngra den totalt och få den att växa upp igen med nya friska skott
Plantering: Zon 5. Trivs i en lagom fuktig jord. Gillar sol till halvskugga och tar gärna några år på sig innan den börjar växa  - och det rejält.  
Höjd: 2-3 meter kan vår sort bli, men de kan annars gärna bli upp till 7 meter.
Ursprung: Mellaneuropa sedan åtminstone stenåldern, därifrån spridd norrut. Betraktas som inhemsk i Sverige.
Användning: Både bär och blommor kan användas till saft.
Förväxling: Druvfläder (Sambucus Rasimosa) och sommarfläder (Sambucus Ebulus) är snarlika och giftiga.
Höstvärde: På hösten flammar buskarna upp med röda och gula höstfärger och med vackra svarta bär.

Foto: Köhlers växter

Om

Min profilbild

Ledighetsparadiset Solåkra

Våren 2008 inleddes renoverandet av vårt ledighetsparadis Solåkra - ett torp i Östergötland med eftersatt trädgård. Här lever vi ut våra drömmar i gummistövlar och trädgårdsbyxor, långt borta från vardagens stressiga storstadsliv. Vi har sålt Solåkra under hösten 2016 och letar efter nytt. Följ stiligahem.se

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela