Tidersrums kyrka - en pärla



Solåkra ligger i en fantastisk vacker miljö och med orörd kulturhistoria runt varje knut. I somras gjorde vi en hel del utflykter i närområdet. Som till 1200-talskyrkan Tidersrums kyrka. Det är en av Sveriges äldsta kyrkor, klädd med vackert rödfärgat mönsterlagt spån. Så mycket "attention to details".

Målningarna inne i kyrkan är i höggotisk stil med skulpturer från tidig medeltid. Altartavla från 1696 och altarbild av S:t Olof från 1200-talet. Klockstapeln är från 1700-talet. I stället för att hårdrestaurera kyrkan inuti har man förstärkt det gamla slitna. Det målade trätakets cirkelmönster och originalfärger syns exempelvis på en ny handtuftad matta (bild nedan). Hur läckert som helst. Ja, det här är en riktig pärla, som vi rest förbi hur många gånger som helst, eftersom den ligger på vägen mellan våningen i Stockholm och Ledighetsparadiset Solåkra.



















#1 - - Monica:

Vilken underbar gammal kyrka! Och så fint med mattan, som tar upp takmönstret! En sån hantverksskicklighet både vad gäller snickeriet och mattan, ser man inte idag, tyvärr. Skönt att de inte restaurerar bort allt det fina.

Det var roligt och intressant att se, tack för det!

Kram, Monica

#2 - - solåkra:

Visst är det fint restaurerat. Jag blev glad i hela kroppen. Önskar dig en fin fin dag

#3 - - Helena [ROOM AND SERVE]:

Vilka fina bilder!

#4 - - Dodo:

Den kyrkan vill vi också besöka när våren kommer och vi åter kan besöka Solåkra.