Nyplanterat: Jättedaggkåpa



"Så gån ut på skattjakt och upplev ett trädgårdens under! Finn vattendropparna, likt diamanter, försiktigt infattade i jättedaggkåpans mjuka blad, gåvor efter den tidiga morgonens dagg eller ett stilla regn" skriver Siv Stagman på Odla.nu


Vi har planterat fyra jättedaggkåpor (Alchemilla Mollis) i vår gula rabatt. Jättedaggkåpan är en tålig växt som kan odlas över hela landet och trivs i såväl full sol som i nästan helt skuggiga områden. I juni-september får den flockliknande limegula blommor och blir cirka 30-35 cm hög. Växten hör till släkten Rosaceae, dvs rosväxter och det finns cirka 250 arter, varav 24 i Sverige. Namnet Alchemilla kommer från ordet alkemi eftersom bladets körtlar ofta utsöndrar en vattendroppe i bladskålen - även när det är strålande sol och ordet Mollis av ordet mjuk.

Även den som vill återskapa en riktig gammaldags trädgård kan använda daggkåpor. Den svenska daggkåpan (Alchemilla Vulgaris) nämns i svensk litteratur från 1600-talet och framåt, både som vildväxande och odlad i en apoteksträdgård. Jättedaggkåpan infördes till England från Turkiet 1874, men blev först populär långt in på 1900-talet.

Daggkåpan kallas också "Mariekåpa" i Sverige och syftar då på att bladens form liknar "Jungfru Marias mantel". Som så många andra "Maria växter" användes daggkåpan mot olika kvinnoåkommor, exempelvis kraftig menstruation eller slappt underliv.


Källor: Perenner (Marie & Björn Hansson), Slottsträdgårdsmästaren och Odla.nu
Bildkälla: Deutchlands Flora Aubildung

#1 - - Ingrid:

Så roligt det är att anlägga och planera en trädgård!



Jag har också upplevt det stadiet, nu är det tvärtom. Jag lägger igen den ena rabatten och grusgången efter den andra. Och i år sår jag även igen större delen av trädgårdslandet.



Man måste inse när kroppen inte längre orkar med så mycket arbete och gräsklippning kan man alltid få hjälp med om man inte orkar själv.



Lycka till med dina rabatter!

Ingrid

#2 - - Mamma/Mormor/Svärmor:

Vi har också jättedaggkåpa här. I fjor flyttade jag dem till en egen rabatt, eftersom dom hotade att ta över hela den rabatt dom stod i då...

Dom frösår sig otroligt lätt!

Men dom är jättefina och blommorna är såå vackra att ta in tillsammans med de rosa Bonica-rosorna!

Ha det så bra!

Maj-kram från mig!

#3 - - Monica:

Haha, det var jag, som skrev ovanstående kommentar, men glömde ändra "avsändare"!

Kram, Monica