Nyplanterat: Vita syrener


Vem har inte önskat sig en syrenberså att svalka sig vid under en varm dag. Doften av syrener är berusande stark och ljuvlig och är den första riktiga sommardoften. I Stockholm är syrenernas knoppar på väg att slå ut och jag undrar hur det är på Solåkra. Vi har en gammal klassisk lila bondsyrenhäck på Solåkra. I höstas förlängde vi den på andra sidan entrén som ett insynsskydd, den här gången med fyra vita syrener av sorten Alba "Veberöd E".

Visserligen är närmaste granne utom både hör- och synhåll och vår väg trafikeras av max 2 bilar om dagen. Men å andra sidan har vi full insyn från vägen till vår ute och solplats. Under muren kommer den nya vita skuggrabatten att planteras.

Syringa Vulgaris (syren):
Kommer av grekiskans "syrinx" som betyder rör och "vulgaris som betyder vanlig.
Gillar: Det engelska namnet "lilac"
Släkt: Oleaceae (tvåhjärtbladiga växter) och släkt med ask och liguster.
Höjd:  kan bli upp till 7 m höga och ofta glesa nertill, om man inte beskär helst på vintern.
Odlas: Det är mycket robusta buskar som kan odlas över hela landet. Den trivs dock bäst om jorden är närings- och humusrik och gärna något lerhaltig. Soligt läge ger rikast blomning men även halvskugga fungerar.
Blomning: Blommar i maj-juni. De vissnade blomklasarna skärs bort direkt efter blomningen, för om de tillåts bilda frö, stjäl de kraft från nästa års blomning.
Ursprung: Syren är en ursprungligen sydösteuropeisk art som länge odlats som prydnadsväxt i vårt land och vanlig som förvildad buske i äldre trädgårdar och övergivna torp.


Bildkälla: Deutchlands Flora Aubildung

#1 - - Monica:

Ja, syrener är alltid syrener!

Men när jag läser att dom vill ha näringsrik, mullhaltig lerjord, så undrar jag hur våra trivs, egentligen...

Fast dom är ganska stora (4-5 m) och sätter en massa rotskott!

Kram, Monica

#2 - - Ledighetsparadiset Solåkra:

Monica: Och våra står i skugga och är hur fina som helst...