Spontant men ändå planerat


Nu är det en perfekt tid att plantera buskar och träd. Marken är fuktig och växterna hinner rota sig innan vinterdvalan. Vi vinner nästan en hel säsong på att plantera under sensommaren-hösten. Idag har vi varit på Ulriksdals Slottsträdgård och shoppas två vita syrénbuskar som ska planteras på framsidan tillsammans med de andra fyra.

Maken och jag är båda två rosomaner. Vi skulle lätt kunna plantera en hel trädgård bara med olika sorters rosor. Växtzon 4-5 i kombination med andra ekonomiska prioriteringar hindrar oss just nu. Men ett besök på handelsträdgården är förstås ändå alltid förknippad med frestelser. Och det är klart, vi har pratat om att vi behöver mer sensommarblommor och att vi kanske behöver hitta något annat till rabatten vid kortsidan på huset. Årets försök där med hundratals tulpanlökar misslyckades på grund av sorkar, rådjur och mullvadar, och dessutom tvivlar vi båda på att pionerna någonsin kommer att blomma där (trots optimalt läge och hyffsad jord). Hela sommaren har vi gått och retat oss på lerplätten.

Har sneglat på mammas "The Fairy"-rosor som blommar rikligt och länge och är låga. Något sådant skulle kanske passa i framkant? Och får pionerna någonsin för sig att blomma så får de utrymme att göra det också. Så fann vi dem -  helt bedårande sensommarblommande rosor - Summerwind - bollformade små rosor i den helt rätta rosa nyansen. Maken och jag blev blixtförälskade. Så en, två, tre rosbuskar fick följa med i korgen. Spontant - men ändå planerat. Så är det med trädgård. Hoppas att få återkomma med bildbevis snart.

Bilder: Odla.nu samt gardenoasis

#1 - - Monica:

Du har så rätt - precis så är det med trädgård!

Man planerar och tänker och så kommer man hem med något annat...

En trädgård förändras ju också hela tiden. Plantor dör, andra tar över hela rabatten, dom blir för stora och måste delas etc, etc!

Men det är ju det som är charmen, det finns alltid något att göra i en trädgård.

Slutfilosoferat för idag...

Kram, Monica